Jako osoba bardzo młoda, aktywna i do tego ucząca się powinieneś zadbać o nie tylko wysoką kaloryczność diety, ale również jej jakość. Jesteś osobą wysoką, szczupłą i aktywną. Śmiało możesz zacząć od kaloryczności na poziomie 2800 – 3000 kcal i obserwować reakcje organizmu. Jeżeli schudniesz lub utrzymasz wagę i pomiary to możesz dołożyć 100 lub [...]
Dieta redukcyjna wcale nie musi polegać na ciągłym zmniejszaniu kalorii. Dużo ważniejsze niż wartość energetyczna są makroskładniki takie jak węglowodany, białka i tłuszcze oraz minerały i witaminy. Źle zbilansowana dieta może przyczynić się nie tylko do braku efektów sylwetkowych, ale i znaczącego pogorszenia samopoczucia, składu ciała, problemów [...]
Mleko 2% to przekąski - po prostu mleko do kawy. Moja dieta jest bardzo urozmaicona. Powyższa jest wyłącznie na jutro. Trzy posiłki z rzędu są takie same bo oszczędza mi to jakieś 30 minut z życiorysu dziennie. Próbowałem jeść 4 posiłki dziennie, ale godzinowo mi się to mocno nie zgadzało i jednak lepiej się czuje jak jem częściej i mniej. W [...]
Początki układania diety są trudne, ale przyjrzenie się swoim posiłkom i wprowadzenie korekt wychodzi tylko na dobre. Jak się do tego zabrać? Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie kaloryczne. Pomocne w tym będą informacje zawarte w artykule: http://potreningu.pl/articles/1873/jak-prawidlowo-okreslic-zapotrzebowanie-na-energie- W drugiej [...]
Na początek warto zadać sobie pytanie jakie białko stosujesz i czy nie jest to przypadkiem serwatka białkowa, którą kupiłeś myśląc, że to białko serwatkowe? Niezwykle często zdarza się, że osoby początkujące i nie znające jeszcze tajników suplementacji sportowej, często zostają skuszone do zakupu atrakcyjną ceną serwatki białkowej. Taki wybór [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
Niestety, przerwa w siłowni trwa nadal. Piasek w nerkach daje się we znaki. Trening siłowy pogarsza sprawę, szczególnie trening nóg i pleców. Mój plan jest następujący. Daruję sobie siłownię do maja, a przez ten czas (by go nie marnować) wezmę się za ostrą redukcję. Faktycznie nie mam nic do stracenia, bo moje rezultaty były na tyle małe, iż nie [...]
@Panteon-Na śniadanio-kolację wpadły 2 jajka, 80g serka wiejskiego, ogórek, pomidor i łyżeczka masła orzechowego. Taka sugestia. Może nie mieszaj białek. Jak w danym dniu jajka to bez serów i białka roślinnego i mięsa. Wyszło by ci co dziennie urozmaicony posiłek raz jaja ,białko roślinne,mięso,ryby.Z nabiału bym zrezygnował. A nóż widelec gościu [...]
Ojan zrobił formę na twarogu - i to chyba był twaróg ze sklepu ALDI (zaznaczam, ale może sam napisze). Zaraz mogą dojść wypowiedzi, że twaróg TAK, jajka TAK, ale nie z marketu, tylko od zaprzyjaźnionego rolnika.. Podobnie z warzywami, mięsem - ze wszystkim właściwie.. Gdy byłem na Bawarii to był to twaróg z ALDI - konsystencja masła i miał 12% [...]
Trening - pompki :-) /SFD/2019/3/26/e9e78aec9ee5457c8961b206100b710e.jpg Przekąska 1 - to zazwyczaj "dobre produkty" - jabłko, białko, kabanos ;-) spożyte poza głównymi posiłkami Przekąska 2 - tutaj wrzucam "śmieci".. Dziś pół jaja kinder i pasek czekolady. Na kolację robiłem puding FighteraX, ale słabo mi wyszedł. Bardziej był to shake! Menu na [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Część! Na samym początku przygody z żywieniem warto by było abyś obliczył swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko i zdrowe tłuszcze pełnią niezmiernie istotną funkcję w zdrowiej diecie i kształtowaniu sylwetki. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić szczególną uwagę na jajka. To właśnie one są wręcz idealnym źródłem białka, tłuszczów, dużej ilości witamin i składników mineralnych. Wśród innych zalet jajek wyróżnić warto: - nieduży koszt, - łatwy [...]
Powszechnie wiadomo, że dieta jest podstawą tego, jakie osiągniemy wyniki w sporcie i jaką uzyskamy sylwetkę. Zdecydowanie warto w naszej diecie bazować na produktach jak najmniej przetworzonych i dostarczać organizmowi takie ilości kcal i składników odżywczych, jakie wyliczyliśmy sobie pod określony cel treningowy. Wśród źródeł makroskładników, [...]
Jajka są jednym z bardziej wartościowych produktów żywieniowych. Można je zaliczyć razem z wątróbką do topowych produktów z tzw. super-food, które wcale nie są wyszukane ani drogie. Jaja są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów i różnego rodzaju witamin. Białko to przez długi okres uważane było za wzorcowe. W 100 g jajka [...]
Okresowo moj dziennik bedzie zmieniał sie w blog kulinarny :) Śniadanie * B 16 g T 17 g W 57 g Jogurt z dodatkami * Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 szt., 150 g Kiwi 100 g Płatki kukurydziane 1 łyżka, 3 g Słonecznik nasiona 3 łyżki, 30 g Sposób przygotowania 1. Jogurt wymieszać z płatkami , słonecznikiem i kiwi Do picia sok [...]
Śniadanie * B 27 g T 14 g W 76 g Kanapka z pastą * Chleb żytni pełnoziarnisty 3 kromki, 120 g Awokado 1/2 szt., 70 g Ser twarogowy chudy 5 łyżek, 75 g Przyprawy * Koper ogrodowy 2 łyżeczki, 8 g Przekąska poranna * B 15 g T 6 g W 31 g Jogurt * Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 szklanka, 250 g Otręby owsiane 2 łyżki, [...]